Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2011 március 15

Kora reggel a Nagypirit-Csögle melletti Marcal rétekhez indultam. Útközben benéztem a Marcalgergelyi mellett lévő trágyaülepítőhöz. Az elmúlt időszakban sok trágyát hordtak ki a közeli szarvasmarhatelepről, de még így is akadt tocsogós, belvízes rész. Azonban még csak 3 bíbic, 3 kis lile és barázdabillegetők tartózkodtak az ülepítőnél.
Celldömölkön Somogyi Csabi barátom is csatlakozott az aznapi madarászathoz, és a Nemeskocs- Boba szakaszon haladtunk tovább.
Seregély (Sturnus vulgaris)


A Boba- Kamond közötti szakaszon elég csúnya a helyzet. A növényzet kiszáradva, és a fertőzött belvízeken szinte semmi madár sincs. Ami természetesen a jelenlegi helyzetben örvendetes, de amúgy elszomorító is. Ezeken a területeken is nagy számban gyülekezhetnének és pihenhetnének a madarak...
Néhány tőkés réce, bíbic és két bütykös hattyú azonban tartózkodott az elöntéseken.
Az idei első cigánycsuk hím is szem elé került.




Néhol még vastagon van a vörösiszap

Bütykös hattyúk (Cygnus olor) a fertőzött belvízeken...

Nagypiriti-csöglei Marcal réteken gyülekeznek a madarak. A teljesség igénye nélkül: nagy réce csapatok, sok bíbic, rengeteg sárszalonka -közel 200 példány-, 30-35 bütykös hattyú, nagy kócsagok és szürke gémek a belvízek környékén. A limikólák is gyarapodnak, erdei cankó, piroslábú cankók, pajzsos cankók, nagy pólingok keresgéltek, és megjelent 3 nagy goda is. Megérkeztek a sárga billegetők, átrepült egy aránylag korai fekete gólya és szem elé került már egy barna rétihéja hím is.
Egy héja riogatta egész nap a madársereget, és dél körül egy őreg vándorsólyom is felriasztotta a madárnépet.
Délután második felében Vasuta Gábor is madarászott a területen, így alkonyatkor összefutva már együtt tértünk vissza az autóinkhoz, átbeszélve a terület madárvilágát...

Őszapó (Aegithalos caudatus)

Piroslábú cankó (Tringa totanus) csapat

Nagy godák (Limosa limosa)

Nagyon sok sárszalonka (Gallinago gallinago) tartózkodott a tocsogós részeken

Fenyőrigó (Turdus pilaris)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése