Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2012. 03. 10.

Ferivel és Csabival Marcal-medencei terepbejárásra indultunk reggel. Először a Marcal Külsővat melletti szakasza mentén tettük egy sétát. Az itteni csekély belvizek mentén kis csapat sárszalonka, a kotrásnak köszönhetően letarolt és lecsupaszított partú folyón pedig néhány tőkés és csörgő réce. A kismadár mozgás elenyésző volt.
Utána az adorjánházi réteken, majd a nagypiriti réteken néztünk körül. Belvíz szinte sehol sincs, utóbbi területnél volt csupán az övárkoknak köszönhetően némi kiöntés. Itt a teljesség igénye nélkül néhány bütykös hattyú, nagy kócsag, szürke gém, 30-40 sárszalonka, két pajzsos cankó, és egy csapat bíbic között egy aranylile a közeli legelőkön. A közeli kavicsbánya tavakon egy cigányréce.
Ha továbbra is ilyen száraz marad a tavaszi időszak, nem tudom milyen lesz az idei élet a Marcal-réteken...

Függőcinege (Remiz pendulinus)


Bütykos hattyú (Cygnus olor) a piriti kavicsbánya tavakon


Egerészölyv (Buteo buteo)

A medencei körút után délután benéztünk a Kispodárpusztai halastóhoz. A vízen néhány tőkés réce, fütyülő réce, csörgő réce, kárókatona, szárcsa és egy búbos vöcsök pár tartózkodott. Magasan egy fiatal rétisas termikelt   a terület felett. A kis, elgazosodott leeresztő tavacskában néhány sárszalonka keresgélt. 
Jó pár kilométerre északra sok liba kavargott a területek felett. Néhány kisebb csapat a tavat is meglátogatta, de néhány kör megtétele után visszatértek az északi területekre. Utánuk indultunk, mivel a távolban a libák ismét leereszkedtek az ottani vetésekre.

A fiatal sztyeppi sirályok sokat mozogva a légtérben kihasználták a haltetemeknek köszönhető könnyű táplálékforrást:




Vetési lúd (Anser fabalis)


Nyári ludak (Anser anser)

A kb. 3000 példányos libacsapat Nyárádtól északra pihent egy vetésen. Sikerült nagyon jó közelségbe cserkelni hozzájuk, azonban egy mellettünk elhaladó terepjárónak hála a csapat úgy gondolta, hogy inkább egy másik szántóföldre helyezi át magát. A Bittva-patak így közénk és a libák közé került, ezért visszasiettünk az autóhoz, és a településen keresztül egy másik tagúton közelítettük meg őket. A közeledő alkonyat miatt remek fényekben böngészhettük a madarakat. Többségük nagy lilik volt, és úgy nagyjából 10-10%-ban vetési ludak és nyári ludak voltak még a tömegben.
Alig pár perc lehetett csupán hátra alkonyatig, amikor egy érdekes liba érkezett a csapathoz két társával. Termetes nyári lúd gúnár volt, de hófehér fejjel, és a teste is enyhén sötétebb volt a megszokottnál, leginkább a színezete a sarki lúd kék lúd változatára hasonlított, annyi különbséggel, hogy a nyaka hátsó részén egy sötét csík vékonyan felment egészen a tarkójáig, és az alsó csőrkávája is feketés volt. A csapat túloldalára ereszkedett le két nyári lúd társával, de termete miatt kimagaslott a tömeg mögül. Peckesen járkált amíg  figyelhettük a rohamosan közeledő sötétségig. 






Őzek alkonyati fényekben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése