Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2013. 03. 16-17.

A csütörtök-pénteki ítéletidő után szombaton végre kisütött a nap. Az orkán erejű szélnek szerencsére már
nyoma sem volt, enyhe északi szél lengedezett, de elég hűvös, télies volt az időjárás.
Angival Kisétáltunk a Nórápi halastóhoz. A vízen nagy vegyes récecsapat, tőkés récék, barátrécék, kontyos récék, nyílfarkú récék és csörgő récék tartózkodtak.
A tó volt gyékényes részén három daru pihent. Odaérkezésünkre komótosan távoztak a darvak nyugatnak, de amikor éppen igyekeztünk körbesétálni a tó területét vissza is tértek, a közelükben elszállva a meder keleti részében ereszkedtek le.
A töltés takarásában sikerült közel 100 méterre a darvak közelébe cserkelnünk, gyönyörű látvány volt a három, felénk ritkán látható madár, ahogy méltóságteljesen keresgéltek a letaposott gyékényes részen.
Alkonyatkor a hazaúton a naplementével zártuk az aznapi madarászatot.

   
Fénynyaláb

Vasárnap délelőtt pedig Szélmezőhöz néztünk ki. Ismét erős, hűvös szél támadt aznapra, szürke felhőket kergetett a szellő az égen, nem éppen a legkellemesebb madarász idő volt, de azért néhány madár szerencsére megmutatta magát.
Kezdetnek Békás mellett egy mezőgazdasági területen magányos daru csipegetett. Majd a horgásztavakhoz érve a be nem fagyott nyílt vizeken jó néhány vízimadarat sikerült a terület bejárása alatt megfigyelni. Az ilyenkor számítható vonulásban lévő madárfajokon felül, a térségben nem olyan gyakran megfigyelhető kis kárókatona is pihengetett az egyik nádszegélyben. 
A kellemetlen szeles, hűvös időre való tekintettel aztán dél körül inkább hazatértünk.
Magányos daru Békás határában

Az ítéletidő sajnos megszedte a vámot :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése