Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2014. 04. 20.

Szélmezőn és környékén néztünk körül húsvét vasárnap.
A kissé szeszélyes idő ellenére sikerült egy tartalmas madarásznapot eltöltenünk késő délutánig a térségben. A horgásztavaknál jó madármozgás volt, cigány- üstökös és kanalas récék kergetőztek a légtérben, nyári lúd gácsérok vesztek olykor össze a szűknek nem éppen mondható területeken, a nádas felett a nászrepülő barna rétihéjákon kívül még kabasólymok is kergetőztek, szóval volt mozgás rendesen.
A nádi énekesmadár koncert is kiteljesedett, a nádiposzáták, nádirigók és nádi sármányok mellett két helyről is hallottunk éneklő fülemülesitkét, így utóbbiak a március eleji megszólalásuk után mostanra remélhetőleg nem csak átvonuló példányok, hanem revírtartó madarak. Főleg, hogy egyikük ugyanott énekelt, ahol pár hete március elején.
A kergetőző sárga billegetők között sikerült egy "dombrowskii" alfajt is megpillantani. A nagy kócsagok mellé megérkeztek a vörös gémek is, így a nádasból is hangos zsivaj hallatszott kis vízicsibe "vak-vak" ugatása és a bölömbika messzire hallatszó búgása mellett.
A Marcal menti kaszálok környékén szem elé került még egy kései vonuló kékes rétihéja tojó is.

Hamvas rétihéja (Circus pygargus)

Kanalas réce (Anas clypeata)

Fiatal rétisas (Haliaeetus albicilla)

Cigányrécék (Aythya nyroca):


Nyári ludak (Anser anser):

Kabasólymok (Falco subbuteo):




Zöld réten (fotó: Belső Angéla)

Érces szitakötő (Cordulia aenea)

Kotló erdei fülesbagoly vörös vércséknek kihelyezett költőládában

Hétfőn a Nórápi halastónál jártunk Angival. Itt sajnos kevesebb volt a madár, viszont nagy örömünkre egy új fajjal hozott össze minket a madarászszerencse. Egy kis csért figyelhettünk pár percig, ahogy a víz felett vadászik, mielőtt északkeletnek távozott a halastótól. A hátsó tocsogós részen egy kis sárszalonka kelt szárnyra a lábunk mellől.
A vörös vércsék végre foglalják a számukra pár éve a környező területekre kihelyezett költőládákat, remélhetőleg költeni is fognak ezekben a ládákban is.

Távoli, elég gyenge minőségű kép a kis csérről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése