Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2010 december 29

Ma reggel Ferivel ismét libanézőbe indultunk. Aránylag hamar felleltük őket, ismét Kisszőlőshöz közel, de most egy a településtől távolabb lévő nagy földön voltak.
A szántás körül aránylag sűrű galagonyabokros akácsor húzodott, ezért bár lassan, de sikerült a libákat jól megközelíteni. Ráadásul a fasor majdnem derékszögben fordult egy helyen, ezért ebben a kiszögellésben elhelyezkedve a nagy területen szétszóródott libák "közepébe" kerültünk. Bár jobbra tőlünk kis dombocska volt a földön, így az annak a túloldalán lévő tömeget nem igazán láttuk, de kisebb-nagyobb csapatok egyfolytában ingáztak előttünk a légtérben a szántóföld minden pontjára. Így sikerült néhány röpképet készítenem, és a folyamatasan az egész nap érkező és behúzó madarak is tettek előttünk egy-egy kört, így őket is lehetett fényképezgetni.
Délelőtt még szép napsütéses, bár elég hideg idő volt, délutánra azonban felhős lett az ég, de még így is fennséges volt a látvány.
Ebéd után Aczél Gergely barátunk is csatlakozott hozzánk, és miután bevergődött mellénk a galagonyásba egy nagy adag bejglivel, már hárman figyelgettük tovább a libákat. Még több volt mint néhány nappal ezelőtt, és mint már említettem egész nap érkeztek a kisebb-nagyobb csapatok is. Szokás szerint javarészt nagy lilik, felénél kevesebb vetési lúd, sok nyári lúd és a tömegből a szemünk elé került kettő vörösnyakú lúd és három apácalúd alkotta a közel húszezres csapatot.
Mivel elkezdett lassan sötétedni, ezért otthagytuk a libákat, de közös vélemény alapján megbeszéltük, hogy másnap visszatérünk.
Vörösnyakú ludak (Branta ruficollis)

Apácalúd (Branta leucopsis)

Vetési lúd (Anser fabalis)

Vetési ludak (Anser fabalis)

Nagy lilikek (Anser albifrons)

Nyári ludak (Anser anser)

Nagy lilikek (Anser albifrons)

Vetési ludak (Anser fabalis)

Nagy lilikek (Anser albifrons)

Nyári ludak (Anser anser)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése