Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2012. 10. 07.

A előrejelzett szeszélyes időjárás ellenére Ferivel ebéd után a Bakonynak vettük az irányt. Induláskor reménykeltően kitisztult még az ég is, ám nem sokkal az Ugod feletti területekhez érve újra megjelentek a felhők.
A korábbi túrám alatt kiszemelt esélyes barcogó helyeket szándékoztuk felkeresni, azonban a várt eredmény sajnos részben elmaradt. A dámbikák itt-ott barcogtak, de még koránt sem hágott a nász a tetőfokára. Azonban érdekességnek egy gímbika egy égeres, vegyes erdőfoltban erőteljesen bőgött. Arra felé vettük az irányt, a sűrűben azonban egy közel 60 példányos szarvas rudlit mozgattunk meg, köztük valahol elvegyült a hangoskodó bika.
Szép területet sétáltunk be, az amúgy is fényszegény szurdokvölgyekben néhány kisebb dámcsapattal találkoztunk, végül azonban inkább gímszarvasos napot zártunk.
A madármozgás a területre jellemző volt, vegyes kismadár csapatok keresgéltek, a galagonyás, madárberkenyés bokros területeken szép számú rigó csapatok mozogtak, öreg rétisas termikelt a hegygerinc felett és zárásképp egy, a Szár-hegy felett magasan portyázó vándorsólyom is megmutatta magát.


Feri éppen egy ismert denevér lelőhelyet kukkantott meg, az eredményre várakozás közben nagy meglepetésemre egy elég kései, magányos kis őzgida haladt el a közvetlen közelemben. Cseppet sem zavartatta magát.

Rianás
A közel 60 példányos szarvas rudlival még egyszer összehozott minket a szerencse. Előttünk, egy cserkelő út  kanyarjában haladtak át, azonban a fényhiány és a távolság eléggé leamortizálta a képminőséget. Az alábbi két bikát azért gondoltam felteszem:

A sötét lovag

A következő nyiladékon a rudliból lemaradt nagy bika, tehén, borjú és fiatal bika váltott ki elénk. Végre némi halvány napfény derengett át a vastag felhőzeten, de ez egyúttal azt is jelentette, hogy a nagy bika - ő lépett ki elsőnek - expója a nagy izgalomban sajnos felül lett exponálva :(




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése