Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2012. 10. 13.

Az augusztusi  bánhalmapusztai gyűrűző táborok alatt mindig elmélkedtünk, hogy jó lenne a láperdő közeli kutyabengés bokrost ősszel áthúzni hálókkal. Szeptemberi időpont nyilvánvalóan megfelelőbb lenne, de idén október közepén végre sikerült kivitelezni egy egynapos gyűrűzést, ami már lényeges haladás.
Gergellyel ketten jutottunk ki, a közel kétszáz méter széles bokrost sikerült bő 70 %-ban áthúzni - a hálóállásokat még az augusztusi tábor végén alakítottuk ki - a borongós, enyhén szeles napot végül megúsztuk számottevő eső nélkül. 
Alkonyatig végül 80 madár lábára kerülhetett gyűrű, javarészt a teljesség igénye nélkül cinegék, őszapók, vörösbegyek, rigók alkották a fő madármozgást. A területen történt korábbi gyűrűzésekből 11, már jelölt madár is újra kézre került. Az utolsó szedésnél egy, a bokros környékén vadászgató karvaly is az egyik hálóba akadt.
Hajnalban, amikor a területre érkeztünk, az égeres láperdei területről egy gímbika aránylag erős bőgését lehetett hallani, amely erőteljesen visszhangzott a megmaradt terebélyes fák között...

Ökörszem (Troglodytes troglodytes):


Vörösbegy (Erithacus rubecula)

Karvaly (Accipiter nisus):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése