Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2014. 10. 05.

A Szélmezői horgásztavaknál megtartottuk az Európai Madármegfigyelő Napokhoz csatlakozva egész napos madármegfigyelésünket és madárgyűrűzésünket.
A madarász csapat első fele pirkadatkor érkezett a helyszínre, ahol az elmúlt időszak heves esőzései miatt átjárókat és ideiglenes hidat eszkábáltak a szükséges helyekre a megemelkedett vízszint miatt. Majd miután a csapat másik fele megérkezett a hálókkal és a gyűrűző felszereléssel, a Mezőlaki Horgászegyesület engedélyével a 2. és 3. számú tavak közé, egy két oldalról nádfallal övezett töltésen húztuk ki a kicsit több mint 150 méternyi függönyhálót. A hálósor vége egy nagy kiterjedésű, horgászok által is kevésbé látogatott, zavartalan nádast szelt ketté, ahol mindig sok madár mozog, így nagy reményekkel vártuk az első hálóellenőrzést.
Nem is kellett csalódnunk, mert amikor végigmentünk a hálók mentén, közel negyven madárkát szabadíthattunk ki ideiglenes fogságukból, hogy aztán kis alumínium gyűrűk kerülhessenek tollas barátaink lábaira. Reggel a madárfogó eszközökbe a teljesség igénye nélkül szén- és kékcinegék, vörösbegy, csilpcsalpfüzike, függőcinege, foltos nádiposzáta és barkóscinegék akadtak. Utóbbi madárkák aztán a nap folyamán kisebb-nagyobb csapatokban kerültek a hálókba, minden óránkénti ellenőrzésnél egyre több és több barkóscinege adata került be a gyűrűző naplóba, így a nap végére 60 példánnyal a 3. leggyakoribb megfigyelt madárfaj lett. Első helyen a seregélyek végeztek, akiknek a 3000-es csapata hajnalban húzott ki a közeli nádasból, második helyen pedig az átrepülő kék galamb csapatok zártak, akikből összesen 140 példányt figyeltünk meg a területen.
Szintén az első reggeli hálóellenőrzés közben örömteli adatként egy ritkán szem elé kerülő fülemülesitkét is találtunk a hálóban, majd a nap folyamán még további három példány került a "karmaink" közé. Közülük azonban egy madárkát gyűrű nélkül engedtünk útjára, mivel a gyűrűnek szánt lábán egy korábbi sérülés nyomai látszódtak, így nem akartuk esetlegesen terhelni a fiatal sitkét.
Természetesen a tavak környékének a madárvilágát is szemmel tartottuk a délutánba nyúló program alatt, a vizes élőhelynek köszönhetően több réce faj - tőkés, kanalas, böjti, csörgő, cigány és üstökös réce - mellett búbos vöcskök, guvat, jégmadár is megmutatta magát. A langyos enyhén melegben egerészölyvek és barna rétihéják termikeltek és siklottak a magasban délnek tartva, és tucatnyi füsti fecske szelte át a légteret a nádas felett pár példányos kis csapatokban.
A nap folyamán összesen 17-en vettünk részt a délutánba nyúló programon, amelyen végül 44 madárfaj 3593 példányát figyeltük meg, ebből 12 faj 121 képviselőjére kerülhetett gyűrű.









Fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon):



Barkóscinege (Panurus biarmicus):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése