Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2015. 12. 05.

Terepbejárásunkat Nórápon kezdtük Angival. A halastó meglátogatása előtt a település fészkén békésen pihenő fehér gólyánál megálltunk pár percre. A madár novemberben bejárta a környező településeket a bejelentések alapján, pár hete azonban már ezen a fészken és a falu környékén lehet megfigyelni. 

A tómeder még mindig nem teljesen töltődött vissza, de azért szépen van benne víz. Elég sok tőkés réce időzött a területen, néhány nagy kócsag és szürke gém lépdelt a sekély részeken. A mélyebb vízfelületen egy tojó kerceréce ringatózott.
Innen a Marcal- rétek felé vettük az irányt, de előtte kis kitérőt tettünk a ragadozós leskunyhónk felé, mint kiderült jól tettük ezt, de erre majd a következő bejegyzésben részletesebben kitérek :)
A Marcal menti területeken elég makacs köd fogadott minket. Elhatároztuk, hogy nagy kör megtételével végigsétálunk jó pár kedvelt részen. Közvetlenül az indulásnál egy öreg vándorsólyom húzott át a fejünk felett. Tartalmas sétánk közben később aztán inkább a kis énekesek töltötték ki távcsöveink látómezejét.
Több kisebb-nagyobb libacsapat hangja is felsejlett a szürke tájban, földön pihenő madarakkal azonban csak egy helyen találkoztunk, egy kukoricatarlón pihent egy negyvenes vegyes, de javarészt nagy lilik csapat. A nagy libatömeget még váratnak magukra.


Kékes rétihéja (Circus cyaneus)

Jó nagy sétánk közben egy népes varjúcsapatba botlottunk, a madarak a vetéseket portyázták végig. Körülbelül fél órára éppen kisütött a nap, így kihasználtuk az időt pár röpkép próbálkozásra. Eddig nem igazán jutott eszembe, hogy varjakkal próbálkozzak, azt hiszem ezek után gyakrabban kísérletezem, ha lesz rá alkalom :)

Vetési varjú (Corvus frugilegus):

Corvusok

Csóka (Corvus monedula)

Egy érdekes tollazatú vetési varjú sajnos kissé messziről

Vas megyei részlet

A hazaúton még egy hím kis sólymot volt szerencsénk az egyik út menti fán megfigyelni, természetesen ahogy elhagytuk a medence közelségét a köd is szép fokozatosan elmaradozott mögöttünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése