Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2010 október 9

2010 október 4-én az ajkai timföldgyár iszaptározójának gátja átszakadt. Döbbenve néztem aznap délután a híradásokat, néhol két méteres vastagságban öntötte el a gyilkos vörösiszap áradat az útjába került településeket. Nyomában a pusztítás leírhatatlan, emberi életeket követelve rövid idő alatt nagy területet temetett maga alá. Majd a Torna-patakon keresztül közvetlenül a Marcalba ömlött az erősen lúgos gyilkos ár, maga után kipusztított minden élő szervezetet.
9-én Benedek Veronikával, Aczél Gergellyel és Somogyi Csabával végigjártuk a Marcal-medence Mersevát- Kamond közötti szakaszát. A Joó Lászlótól kölcsönkapott pH mérővel igyekeztünk minél több szakaszon megmérni a folyó kémhatását, de az elöntött részeket és a betorkoló csatornákat is a lehetőségekhez mérten felmértük. A katasztrófát megelőzően elég magas volt a Marcal vízállása, így helyenként sajnos könnyen kilépett a folyó a medréből, néhány értékes területet is elöntve, azonban helyi összefogásoknak köszönhetően ezeken a területeken még talán időben sikerült elgátolni a gyilkos áradatot. A medence Natura 2000-es területeit szerencsére elkerülte, de Kamond és Boba között, a bánhalmapusztai láperdő északi részén, Külsővat melletti réteken és a szélmezői területek egyes részein sajnos a vörösiszappal fertőzött víz így is jelentős pusztítást végzett. A Marcal vize 8.5 és 9 pH között volt minden mérésünkkor, a kiöntések a legtöbb helyen 9 fölötti értékeket mutattak, mivel a ezeken a részeken a víz kevésbé mozgott. Boba- Kamond közötti elöntött területen pedig 11 felett volt a pH. A területeken végighaladva aggódva figyeltük a "belvízek" mentén gyülekező nagy kócsagokat, szürke gémeket, kárókatonákat, bár ekkor még nem láttuk, hogy egyértelműen táplálkoznának a fertőzött vízekből.
Első terepbejárásunk során is egyértelmű volt, hogy a pusztítás egyszerűen felbecsülhetetlen, az élővilág olyan mértékben sérült, hogy ennek eredményeit igazából csak hosszú évek elmúlásával fogjuk véglegesen látni.
Rövid összefoglaló a katasztrófáról a következő elérhetőségen olvasható: http://www.marcal.extra.hu/program.html#3.6
Amíg a reggel pH mérőre és az erősítésre vártunk, segítettünk homokzsákot rakni a merseváti tó és a fertőzött kiöntés között

Mire dél körül visszaértünk a merseváti hídhoz, a környező települések lakosai egy emberként dolgoztak a gátakon (fotó: Benedek Veronika)

Mersevát-Bánhalmapuszta közötti szakaszon tartottunk, amikor vízügyi- és katasztrófavédelmi szakemberek értek minket utol, és figyelmeztettek, hogy vegyük fel a nálunk lévő szájmaszkokat, és 50 méteres távolságra hagyjuk el a folyó partját, mert repülőgépről gipszet fognak szórni a folyóba.

Bánhalmapusztai láperdő északi sarka is sérült, de szerencsére ezt a területet is aránylag időben sikerült elzárni a gyilkos áradat további pusztítása elől

A Marcalba beömlő csatornák pH értékét is igyekeztünk megmérni (fotó: Benedek Veronika)

Mindenhol elpusztult halakkal találkoztunk

Kamond-Boba közötti szakaszon 11 feletti pH-t is mértünk, így ajánlott volt a szájmaszk és a gumikesztyű

Már ekkor látszódott, hogy a Marcal partjára vastagon rakódik le a vörösiszap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése