Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2014. 03. 01.

A február szép csendben eltelt. Voltunk erre-arra, láttunk ezt-azt, de az évszakhoz képest enyhe idő ellenére a kiruccanások alatt általában ramaty idő volt, így a memóriakártya nem igazán kopott a gépemben... 
Madarász élmények, mint mindig, azért februárban is akadtak bőven :)
Egy februári rövid Nagypirit közeli látogatáskor örömmel tapasztaltam, hogy rengeteg a belvíz a Marcal-réteken, a madarak gyülekeznek szép számban, a korai tavasznak köszönhetően szép sorban érkeztek/érkeznek a fajok folyamatosan.
Csabi barátom  pár nappal ezelőtti közlésének megörültem, írta ugyanis, hogy amikor Gáborral madarásztak a területeken elég jó madármozgásra leltek az említett terepeken.
Szombaton reggel Angival a napsütéses, kellemes tavaszias időben nyakunkba vettük a piriti határt. A belvizek környékén odaérkezésünkor nagy csapat lúd tanyázott. Azonban rövid időn belül érkezett egy öreg rétisas, majd nem sokkal később egy subadult példány is, és elég aktív vadászatba kezdtek a térségben. Ennek köszönhető, hogy a libák egy idő után megunták a nem kívánatos társaságot, és szép lassan a szélrózsa minden irányába leléptek. Addig azonban elég nagy mozgás volt a légtérben, a sasok jobbra-ballra terelték a vízimadarakat, így volt látnivaló bőven :)
A vízeken rengeteg tőkés és csörgő réce, szép számban voltak fütyülő és nyílfarkú récék, köztük néhány tucat kanalas és kendermagos réce, de itt vannak már a böjti récék kisebb csapatai is, szóval volt élet az elöntéseken.
A partszakaszokon és a legelőkön több száz bíbic és seregély keresgélt, köztük egy magányos pajzsoscankó korzózott. Egy fiatal vándorsólyom reptette meg délután ezt a társaságot, majd üres karmokkal távozott. A délutánba nyúló madarászat alatt még egy nagy póling is megmutatta magát, hangja szívet melengetően hatott a hangos mezei pacsirta trillák között...

Subadult rétisas (Haliaeetus albicilla)

Sast reptető nyílfarkú réce...

Csörgő récék (Anas crecca)

Ludak:




Nyári ludak (Anser anser)

Nagy lilikek (Anser albifrons)

Vetési lúd (Anser fabalis)

Fütyülő récék (Anas penelope):


Nyílfarkú réce (Anas acuta) pár

Vegyesen

Relax


Leskelődők:
 (fotó:Belső Angéla)


Vasárnap a Nórápi illetve a Kispodárpusztai halastónál néztünk körül. Nórápon egy kis sárszalonka az említésre méltó, Kispodárpusztán pedig egy kis bukó tojó tartózkodott az itteni réce csapat között. 
Az egerészölyvek nászrepültek, a csuszkák hangosan jelezték revírjeiket a fák között, pár napon belül valószínüleg madárdaltól hangos lesz az erdő, ha a korai éneklők még jobban rákezdenek...

 Kis sárszalonka (Lymnocryptes minimus)

Tavaszi tőzike (Leucojum vernum):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése