Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2016. 04.27- 05.01.

A hónap végén elérkezett az idő, hogy összeverődjünk a Felső-Kiskunságban madártanilag felmérni. Fő célfaj a hamvas rétihéja volt, de természetesen lelkes önkéntes csapatunk igyekezett minden élőlényt számba venni. Zoli főszervezésében több mint két tucatnyian mozogtunk napról-napra az izgalmas élőhelyeken, az eddig ismert költőhelyeken kívül sikerült új revíreket is felfedeznünk, szóval röviden és tömören elég sikeresen végződött ez a jó hangulatban lezajló négy nap.
Az időjárás nem mindig volt éppen barátságos, az éjszakák is elég hűvösek voltak, utólag valószínűleg senki sem bánta, hogy volt tető a fejünk felett a szervezőknek hála. Nem ragaszkodtunk egyáltalán a sátrazáshoz :)
További infók és képek többek között a Hamvas Rétihéja Munkacsoport facebook oldalán,, az MME Bükki Helyi Csoportja aloldalán, és Gábor barátom blogján találhatóak.
A felmérés Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály Hamvas Rétihéja Munkacsoportja valamint a Parlagi Sas Alapítvány együttműködésében jött létre.

Kabasólyom (Falco subbuteo):


Vitéz kosbor (Orchis  militaris)

Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Több helyen is találkoztunk nászrepülő sárszalonkákkal (Gallinago gallinago). Repülése alatt ereszkedés közben "mekegő" hangot hallat, amelyet a szélső faroktollaival állít elő

Karvalyposzáta (Sylvia nisoria) homokbuckás, boróka bokros élőhelyén


Agárkosbor (Orchis morio):


Vörös vércse (Falco tinnunculus) gyík zsákmányával 

Búbosbankával (Upupa epops) szinte mindegyik felmért területen találkoztunk

Kígyászölyv (Circaetus gallicus

Tipikus pusztai élőhelyen mi keveset leskelődtünk Angival, de azért utolsó nap hazafelé az úthoz közel megpillanthattunk végre túzokot (Otis tarda) is

Pókbangó (Ophrys sphegodes)

Árvalányhajas hangulatképek:




A majdnem teljes lelkes csapatunk

Végül de nem utolsó sorban a célfaj, hamvas rétihéja (Circus pygargus) hím... 

... és tojó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése