Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2012. 03. 16.

A csapat fele sajnos lemondta a mai odútelepítést a Marcal-medencében, így végül Ferivel ketten vágtunk bele a kissé fárasztó, de hálás feladatba.
Külsővattól Kamondig helyeztünk ki nagy méretű D odúkat a Marcal-rétek megfelelő fáira. Adorjánháza közelében egy kuvikodút is kitettünk egy csonkolt fűzfára. Az egész napos munka végeztével hat D odú és az említett kuvikodú került ki a medence területére. Kíváncsian várjuk majd az eredményeket...
Adorjánháza mellett sikerült a szárazság ellenére is beragadni a szamárral. Az egyik tagúton szó szerint beszakadt a két első kerék a tőzegbe, az autó alja pedig felhasalt. Jó egy órás küzdelem után sikerült kiemelni az elejét manuális erővel (kettőnknek elég megerőltető volt ez, de sikerült) a közelből töltésnek kihordott lapos kövekre, hogy azután a törmeléken a kerekek már tudjanak fogni. 
A nagypiriti réteknél azért konkrét madarászatra is szakítottunk némi időt. Itt akad némi belvíz, kiöntés, bár elég kevés madár tartózkodott rajta. Sárszalonkák bujkáltak szép számban a növényzet között, 7 pajzsos cankó, egy piroslábú cankó és néhány nagy kócsag keresgélt csupán a vizes réten. A közeli szántóföldön nagy csapat bíbic, örvös galamb és seregély keresgélt, és érdekes volt, hogy a később a pajzsos cankók is csatlakoztak a szárazföldön táplálkozó madárcsapathoz.
Sok a leégetett terület a medencében, a tűzgyújtási tilalom ellenére ma is lángolt egy terület pár km-re tőlünk... Nagy szárazság van, nagyon kellene a csapadék...

Búbospacsirta (Galerida cristata)

Darvak (Grus grus)

Két odú kihelyezés közben pihentünk egy bő fél órát. Miközben falatoztunk, egy őszapó párra lettünk figyelmesek mellettünk a bokrosban tőlünk alig pár méterre, akik már buzgón építették mesteri kis fészküket.  Nem zavartatták magukat, nem vették zokon a kiválasztott pihenőhelyünket, így természetesen két falat között a gépet is felemeltem. 
Érdekes volt megfigyelni, hogy amikor egy szarka cserregett a közelben és egy dolmányos varjú mozgott a közeli fákon, az őszapók azonnal elhagyták a fészek környékét, és eltűntek a bokrok mélyén. Már ilyenkor védik a még csak épülő fészek helyét is.


Őszapó (Aegithalos caudatus)

Bivalycsorda Egeralja mellett

Néhány odús kép:


fotó: Varga Ferenc



Végeztünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése