Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2012. 04. 08.

Reggel a hűvös, szeles idő ellenére Ferivel a Nórápi tóhoz indultunk. A mederben néhány tőkés réce, böjti réce, kanalas réce, réti cankók, sárszalonkák és két kis sárszalonka tartózkodott. A fövenyen réti pityerek keresgéltek.
Kanalas réce (Anas clypeata) pár

Barna rétihéja (Circus aeruginosus) tojó

Böjti récék (Anas querquedula)

Nóráp után átnéztünk a Kispodárpusztai halastóhoz. A régi dákai reptéren barázdabillegetők, seregélyek és négy búbosbanka keresgélt. Az erdőben és a Bittva-patak menti égeres, füzes láperdő foltokban a viharos szél ellenére is intenzív kismadár mozgás volt, eredi pintyek, vörösbegyek, csilpcsalpfüzikék, csuszkák, rövidkarmú fakuszok, énekes rigók, barátposzáták, cinkék, fekete harkály és nagy fakopáncsok jelezték, hogy részükről elkezdődött az utódnevelés ideje.
A tavat megkerülve a töltés egy aránylag szélvédett pontjáról átkukkantottuk a nyílt vizet is. Tőkés- cigány-  kanalas- fütyülő- böjti és csörgő récék, búbosvöcskök, szárcsák, kárókatonák és egy kis kárókatona tartózkodott a tavon. Egy öreg rétisas és egy sztyeppi sirály jelent meg a légtérben, és átrepült egy kanalasgém is.
A kis leeresztő tavacskán néhány szürke cankó, két piroslábú cankó, réti cankók, egy nyugalmi ruhás füstös cankó, erdei cankó, sárga billegetők, havasi pityerek és sárszalonkák tartózkodtak. Szem elé került még egy kis sárszalonka is.
Kanalasgém (Platalea leucorodia)

Rétisas (Haliaeetus albicilla)

Hegyi fakusz (Certhia familiaris):



A tó hátsó részén, a nádasban lévő sima vízfelületek felett kezdetben két halászsas (Pandion haliaetus) vadászott, az erős szél ellenére itt nem korbácsolódtak nagy hullámok, így kecsegtetőbb eredményre számíthattak a madarak. Egy szerencsés, jó helyre beállva a sasok néha a közelünkben vitorláztak, szitáltak zsákmányra lesve.
Az erős szél miatt azonban az 500 mm-es gyújtótáv ellenére is kevés jó fotó született a rengeteg képből, mivel eléggé lökdöste az objektívet a szellő, pedig a spektívet is befogtam alátámasztásnak. Hiába, manuális fókusz már csak ilyen, azért lett néhány értékelhető...
Később, amikor a kis leeresztő tavacskánál lestük a limikólákat, egy harmadik halászsas is megjelent - amely egyébként gyűrűt viselt - és nagy megdöbbenésünkre itt is szitálni kezdett az alig fél méteres víz felett, ránk ügyet sem vetve, sőt egyszer még le is vágott a vízbe, igaz eredménytelenül. Szóval jó kis halászsasos nap volt :)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése