Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2012. 04. 09.

Kora reggel Ferivel a Marcal-medencét vettük a nyakunkba. Celldömölkön Csabi is csatlakozott a madarászathoz, így a Ság-hegyre már hárman kepesztettünk fel a felkelő nap első fényeiben. A kepesztetés a kráter módszeres bejárására vonatkozik, letérve a turistaösvényekről alaposan körbenéztünk madártanilag és növénytanilag is a kevésbé kitaposott ösvények környékén, mármint a lehetőségekhez képest. 
A reggelinket a fogadó melletti pihenőnél költöttük el, közben élveztük a kismadár sereg mindennapi ténykedését a parkban.
Ezután a medence egyes területein tettünk hosszabb-rövidebb látogatásokat. A teljesség igénye nélkül néhány érdekesség: kormos varjú egy dolmányos varjúval párban, átrepülő halászsas, 5 példányos hantmadár csapat, sárga billegető borowskii alfaja, kékbegy hím, egy magányos daru...
A vörös vércsék már a költőládáknál tartózkodtak, helyenként az egerészölyvek is elfoglalták fészkeiket, így rövidesen kezdődhet a költési szezon.
A tűzgyújtási tilalmat egyes emberek nem veszik egyértelmű rendeletnek, így akadt most is próbálkozó, aki a területét (vagy nem a saját területét) leégetéssel próbálta "megművelni", természetesen a kiérkező lánglovagok rövid időn belül gátat szabtak ezen próbálkozásának. Hogy követte e valamilyen szankció a gyújtogató tettét, azt sajnos nem tudtuk meg...

Somló hajnali látképe a Ság-hegyről

Citromsármány (Emberiza citrinella)

Feketerigó (Turdus merula)

Nagy fakopáncs imádkozó sáskán

Balkáni fakopáncs (Dendrocopos syriacus)

"Dürög" :)

Barátposzáta (Sylvia atricapilla) tojó

Kis tűzlepke (Lycaena thersamon)

A hódkotorék maradványa a Marcal medertisztítása után....

Halászsas (Pandion haliaetus)

Kékbegy (Luscinia svecica):



Hantmadár (Oenanthe oenanthe)

Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Miközben a tocsogót figyeltük piritek mellet, egy róka jelent meg a közelünkben, és önfeledten pockozott egy kaszálón. Mivel társaim éppen vízszintes testhelyzetben áldoztak a madarászat oltárán, és én is  gyorsan lekuporodtam a spektív mögé, így jó pár percig követhettük szemmel a ravaszdi ténykedését.





Daru (Grus grus)

Feri aktívan vigyázott a Szamárra, amíg mi még bóklásztunk kicsit estefelé az egyik területen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése