Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2013. 05. 04-05.

Múlt szerdán, kihasználva az ünnepnapot a Marcal mentén és Szélmezőnél barangoltam. Nagy területet jártam be, elsősorban az élőhelyek alakulására voltam kíváncsi, mennyire vannak a területek víz alatt, milyen ütemben húzódik vissza az ártér stb.
Az ilyenkor számítható fajokon felül érdekességnek egy rozsdástorkú pityerrel és a sárga billegető dombrowskii alfajával találkoztam.

Rozsdástorkú pityer (Anthus cervinus)
Bíbic fészekalj:
Érzékszervek beélesítve

Tavaszi színek

Hétvégén Angival a szerdán látottakon felbuzdulva mindkét napot a Szélmező környéki területeken töltöttük. Szombaton kezdetnek egy átrepülő öreg kígyászölyvvel hozott össze minket a madarász szerencse, majd a horgásztavak körül barangolva gyönyörködhettünk a változatos madárvilágban. Aránylag kevés horgász lazult most a tavakon, feltehetőleg mindenki a ballagásokon időzött... Szerencsére.
Alkonyatra felállítottuk a kiszemelt helyre a sátrat, majd miután megvacsoráztunk és megetettük a környék szúnyoghadát - vannak szép számban, és nagyon éhesek - kicsit még hallgattuk az éjszaka hangjait, és az unka kórustól és bölömbika búgástól hangos este alatt kényelmesen nyugovóra tértünk. 
Hajnalra sajnos kissé befelhősödött és szelessé vált az idő, így nagyon nem kapkodtunk a korai keléssel, reggel komótosan tábort bontottunk és átnéztünk a Mihályháza alatti területekre. Délelőtt kissé csepergősre váltott az idő, így kora délután hazafelé vettük az irányt, egy átrepülő barnakányával zárva a hétvégét...

Vetési varjú (Corvus frugilegus):
Zöld a zöldben

Cigányrécék (Aythya nyroca)

Egy magaslesen pihengettünk és nézelődtünk éppen, amikor váratlanul egy haris szólalt meg mellettünk alig 10 méterre a magas fűben. A felméréshez használt hangot elindítottam, de mondtam is Anginak, hogy úgyis hiába lesi reménykedve a körülöttünk elterülő rétet, kicsi az esély arra, hogy szem elé kerüljön a madár. Pár perc múlva, csak hogy meghazudtoljon a haris, szinte közvetlen a les alatt harsány hangadásba kezdett, közben fel-alá osont körülöttünk, hol itt, hol ott felbukkanva. Ennél nagyobb tévedésem ne legyen mostanában :) Igyekeztem elfogadható képeket exponálni a bujkáló haris kakasról. 
Haris (Crex crex):

Több szem többet lát :)

Sajnos életlen és bemozdult lett, de a pillanat majdnem összejött... (kormos szerkő)

Hamvas rétihéja (Circus pygargus) hím...

... és tojó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése