Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2013. 08. 10-20.

Ha augusztus akkor gyűrűzőtábor a Marcal-medencében.
A helyszín ismét az Adorjánháza-Bánhalmapuszta melletti vegyes erdőfolt volt, ami félig ugye a Marcal folyó-szabályozása előtti időkben víz alatt volt, és ennek köszönhetően még most is mutatja a láperdőhöz hasonló jegyeket, bár az elmúlt időszakban sajnos intenzív fakitermelés történt/történik, és ennek a nyomai eléggé ritkássá tették a szóban forgó erdőfoltot...
Az első nap a tábort idén is a nyaras nyiladék végében állítottuk fel, annyi különbséggel az elmúlt néhány itteni táborhoz képest, hogy a központi táborhelyet beljebb helyeztük a fák alá, így több árnyék jutott a megfáradt madarászok kobakja fölé. Ez egyébként az augusztusi kánikulában nem éppen elhanyagolandó :) Szerencsére az Agroprodukt Zrt. idén is nagyban támogatta a táborunkat, a közeli almáskerten való zavartalan átjárásunkon felül idén is lejuttattak nekünk egy tartályban ezer liternyi vizet. 
A második nap két háló állást alakítottunk ki, egyiket a jól bevált közönséges kutyabengés foltban, a másikat a szintén általában jó fogást biztosító dús bodzás bokorsorban, ez utóbbi van közelebb a Marcal régi medréhez, pontosabban a régi meder szélében húzódik végig, így elég változatos élőhely alakult ki a környékén, és persze több madárfaj is mozgott értelemszerűen a hálók közelében. 
Hétfő reggel indult a gyűrűzés Gergely vezetésével a táborban, a hálókat a bodzás sor kivételével - ezt többször is össze kellett húzni a nyíltsága miatt, hol az erős déli szél, hol a tűző napsütés miatt - szinte egész végig szét húzva tudtuk tartani, így az egy hét alatt közel 40 madárfaj több mint hétszáz példányát sikerült gyűrűvel ellátni. Az ilyenkor számítható fajokon felül - poszáták, nádiposzáták, tücsökmadarak, pintyfélék, rigók, stb. - érdekességnek egy, a tábor utolsó estélyén alkonyatkor a közelünkben vadászó lappantyú az említésre méltó, mint egy záró akkordként megjelenve tette emlékezetessé az amúgy is szép napokat.
A tartalmas 10 nap alatt a tábori létszám általában 10 fő körül mozgott, ki-ki egy-két napra, ki-ki csak kilátogatott a táborba, és aki tehette az elejétől a végéig a természetben töltötte a fennálló időt. Kinek ahogy a lehetőségei és az ideje engedte.
Az időjárással szerencsére nem sok gondunk volt, eső is csak kétszer kerülgetett minket, és az utolsó, a pakolós nap volt kissé szeszélyes, de így talán könnyebben is váltunk meg a területtől, visszazökkenve a hétköznapokba, hogy remélhetőleg egy év múlva újra összegyűlve hasonlóan jó élményekkel gazdagodva folytassuk ott, ahol abbahagytuk...

Táborhely alapozás

Semmi sem állíthatta meg a lelkes hálóállító csapatot... kivéve egy éppen arra portyázó barna rétihéja :) 
(fotó :Sztraka Emese)

A több éve használt hálló állásokat aránylag könnyen kitisztítottuk (fotó: Falaki Máté)

Háló állítók (fotó: Belső Angéla)

Ha túlteng az energia

Féltő kezek

Ki korán kel, madarat lel... (fotó: Sztraka Emese)

Valakik ketten szedtek egyet...

...de a "Sotukánok" már két madarat szednek egyszerre :P

Lazulás :)

Bogáncs

Gyűrűzők (fotó: Falaki Máté)

A reggelente későn kelők általában ehhez hasonló csodaszép látványról maradtak le

A tábor legfiatalabb madarásza

Egy-egy izgalmasabb madárfaj felkeltette a fotósok érdeklődését... (fotó: Falaki Máté)

... a nyaktekercsnek is kevesen tudtak ellenállni...

... egyesek pedig elég érdekes nézőpontot választottak :)

Vajon ki tudja, hogy a gondolatok hol és merre járnak....

Fotós workshop :)

A mindig mozgalmas gyűrűző hely :) (fotó:Kis István Péter)

Zoli szabadon engedte a ragadozós madarász kollégai által megmentett fiatal héját

Tábori hangulat (fotó: Aczél Gergely)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése