Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2013. június-október

A rendszeres látogatók bizonyára észrevették, hogy az utóbbi pár hónapban nem igazán született új bejegyzés, sőt, pontosabban május közepe óta egyáltalán nem...
Madarászgattunk Angival amennyire időnk engedte, láttunk ezt-azt itt-ott, de valahogy a blogolás mindig elmaradt... Időhiány, egyéb teendők, vagy talán nevezzük elcsépelten alkotói válságnak...
A napokban felpakoltam az idén megtartott táborainkat, a gólyagyűrűzést, hiszen az élet amúgy nem állt meg, most pedig arra gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben összefoglalom az elmúlt három-négy hónap madarászatait, érdekességeit.

A fővárosi hetedik emeleti ablakból jó rálátás nyílik a magas épületek között visítozva repkedő sarlósfecskékre, gondoltam pár képet megpróbálok alkotni róluk még június elején. Hát, nem egyszerű befogni a villámgyors madarakat a manuális fókusszal, mutatóban ezek sikerültek:










Június közepén néhány gyurgyalag telepet felkeresve gyönyörködtünk az állományfelmérés közben ezekben a színpompás madarakban.
Gyurgyalag (Merops apiaster): 









Júniusi darázsölyvek (Pernis apivorus):


Június végi kora esti nórápi séta közben siklott be a közelünkbe az itteni világos színváltozatú egerészölyv. Azonban mint mindig, most sem jött túl közel, mint ahogy már évek óta kerülgetjük csak egymást...


Június utolsó hétvégéjén, hajnali szélmezői leskelődés közben két hím bölömbikára lettünk figyelmesek, akik hangoskodva kergették egymást a levegőben. Valószínűleg a táplálkozó helyen veszhettek össze, pompás látvány volt a két felborzolt tollú bika a levegőben, igaz kissé messze voltak tőlünk:









Kanalasgém (Platalea leucorodia) Szélmezőnél

Június végén felkerestük a hamvas tábor alatt megtalált, tőzegbányai gólyatöcstelepet is. Az akkor megfigyelt három fészekaljból sajnos addigra a szeszélyes vízingadozás miatt csak egy kotlás lett sikeres, abból is csak két fióka kelt ki, de legalább ők biztonságban voltak. Amíg igyekeztünk felderíteni a part mentéről, hogy mennyi fióka-merre, az egyik szülő madár kinyilvánította hangos nem tetszését jelenlétünkre:




Amíg keresgéltem a partról a mini gólyatöcsöket, addig Angi kényelmesen belemerült a nyugodt alkotásba

Cukiságfaktor... Gólyatöcs fióka lapul a mederben, bízva abban, hogy ha nem mozdul, akkor nem látható :)

Kis lile fészekalj

Mit fotózzak?

Alkonyati behúzás

Fiatal bakcsók (Nycticorax nycticorax) július közepén a Kis-Balatonon:









Augusztus eleji hétvége után hazaérve a fővárosi vadonból a család azzal fogad, hogy egy falubeli ismerős odahozott egy vízimadarat, akit az egyik udvarban találtak egyik reggelre. Kimenve a baromfiudvar egyik nyúlóljához - általában a hozzám került nem sérült madarak azokban kapnak ideiglenesen szállást - egy fiatal kis vöcsök fogadott. Egészséges volt, csak kissé fáradtnak tűnt. Mivel aznap délután indultunk a helyi természetvédelmi őrrel terepbejárásra, így kivittük a Nórápi halastóhoz, és ott szabadon engedtük a vöcsköt.

Nyúlólban

 Fiatal kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis)

Újra szabadon

Szeptemberi csendélet búbosvöcsökkel (Podiceps cristatus)

Kabasólyom (Falco subbuteo)

Szeptember 7-én Angival a Nórápi halastónál voltunk, amikor alkonyatkor elég nagy magasságban megjelent egy vándorsólyom (Falco peregrinus), először úgy tűnt, hogy az éjszakázni érkező nagy számú seregélyből akar vámot szedni, de aztán lassú tempóban nyugatnak tovább állt.

Halászsas (Pandion haliaetus) szintén szeptember 7-én a Nórápi halastónál

Szeptember végére, mivel sajnos a szarvasbőgés a környéken elég latymatag volt, pár rövid túra után néhány alábbi érdemes kép született még:
Fiatal kabasólyom (Falco subbuteo) friss zsákmányával

"Lanius cannabis"

Fiatal tövisszúró gébics (Lanius collurio)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése