Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2015. 10. 25.

Zoli reggel felvett minket kocsival, és kigurultunk a Nórápi-halastóhoz. Csabi előttünk ért oda pár perccel, így a lehalászás miatt lecsapolt tómedret már négyen pásztázhattuk át madárügyileg. Szép számú nagy kócsag keresgélt a megmaradt pocsolyákban, néhány dankasirály kísérte őket potyafalatokért, egy magányos pajzsos cankó választotta hű társául az egyik mederben lévő fatuskót, a közeli legelőkön nagy pólingok "legelésztek". Két havasi partfutó cikázott röviden a meder felett, mielőtt szem elől vesztettük őket.

Nagy pólingok (Numenius arquata

 Ökörszem (Troglodytes troglodytes)

Átmentünk a Kispodárpusztai-halastóhoz is. A töltésről nézelődve a vízen tőkés- kontyos- barát- fütyülő és csörgő récék, búbos vöcskök, kárókatonák kerültek szem elé, a nádas szélében nagy kócsagok, szürke gémek pózoltak, és két-három jégmadár hajkurászta egymást a nádfoltok között.
Pár napja ezt a tavat is lehalászták, azonban az iszapszagú tómedernek már nyoma sincs, a Bittva-patak vízhozama miatt itt hamar rendeződik a tó látképe.

Nagy kócsag (Egretta alba):


Egy érdekes színezetű egerészölyv (Buteo buteo), sajnos kicsit messziről:


Ökörnyál 

Az őrház előtti betonplacc repedéseiben egy hermelin (Mustela erminea) bujkált:




Rézsikló (Coronella austriaca):


A nap zárásaként még körülnéztünk a közeli nagy lucernatáblákon. Jelenleg éppen nem voltak javarészt lekaszálva, de azért elég sok ragadozó tartózkodott a környékükön. Főleg egerészölyvek, de akadt egy-egy példány gatyás ölyv és kékes rétihéja is. Érdemes lesz ide időnként majd  az idei télen is visszalátogatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése