Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2015 október

Darvak.
Darvakról szóló bejegyzés, melyet valószínűleg már többen is vártak. Azonban ki kell ábrándítanom a kedves olvasókat, ez még mindig nem az esetleg várva várt darvas bejegyzés.
Előtte azonban két fotó, melyek egy rövid, Nórápi-halastónál tett, október eleji látogatás alkalmával jöttek létre:

Nyári ludak (Anser anser

Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Szóval darvak.
Az utóbbi években mindig terveztük Angival, hogy októberben megnézzük a látványos daruvonulást a Hortobágyon. Ez idáig különböző okokból váratott magára a daruleső túra.
Október 18-ára sikerült Bogival és Zolival összehozni egy hortobágyi látogatást. Kezdetben kis kitérőt tettünk Zoli kalauzolásával hevesi és jászsági területekre, a sík területeken szép számban láttunk parlagi sasokat, ölyveket és különböző ragadozókat.

Kerecsensólyom (Falco cherrug

 Karvaly és kerecsensólyom

Alkonyathoz közeledve érkeztünk a Hortobágyi-halastavak közelébe, az egyik madármegfigyelő toronyhoz, ahol az esti behúzás közben szerettük volna meglesni a madarakat. Kezdetben a távolban legelésző darvakat, a légtérben keringő sirályokat, és egy-egy magányos daru átrepülését tarthattuk szemmel.
 Sárgalábú sirályok (Larus michahellis)

Fiatal daru (Grus grus)

Csízek (Carduelis spinus)

A tőlünk nyugatra lévő horizonton pár kilométerre kisebb-nagyobb csapatok kezdtek behúzni a tavak irányába. Felismerve a helyzetet, hogy valószínűleg aznap a torony közelében sok babér nem fog teremni - amúgy is kezdett kicsit sok lenni az egy négyzetméterre jutó érdeklődők száma, nem utolsó sorban néha elég komoly tektonikus mozgások voltak érzékelhetőek, ahogy néhányan közlekedtek az amúgy jó megfigyelő helynek tűnő torony lépcsőjén - gyorsan a pár kilométerre a főút felett áthúzó csapatok felé vettük az irányt. Még éppen időben kerültünk a madarak útjába, több ezernyi madár repült át a közelünkben, a fények ugyan már fotózás szempontjából az utolsókat rúgták, az élmény azonban leírhatatlan volt...


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése