Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

Természetvédelem, madármegfigyelés, természetfotózás.

2010 november 7

Ismét végigjártuk a Marcal-medencét. Somogyi Csabival kezdetnek végigmentünk autóval a Marcalgergelyi és a Kemeneshőgyész közötti szakaszon. A Marcalgergelyi-Szergény közötti hídnál szórták bele a rengeteg gipszet a Marcalba az elmúlt időszakban, így ettől a résztől kezdve a folyó két partján lerakodó iszap szürkésre változott. Pár hektárnyi részen erre is elöntötte a fertőzött ár a réteket, földeket. Egy kukoricatábla felett elsuhanó kis sólymot sikerült rövid időre megpillantanunk, amikor megálltunk madártanilag is körülnézni.
A délelőtt második felében Aczél Gergely is csatlakozott hozzánk, így Külsővat mellett már hárman folytattuk a felmérést. Az elöntött részekről a víz nagyrészt visszahúzodott, maga után vastagon hagyva a kiszáradó iszapot. A folyó két partja is elkeserítő látványt nyújtott. A kémhatás alig 1 pH értéket csökkent a legutóbbi felmérésünk óta. A sok haltetemen kívül egy elpusztult rókát is találtunk a gáton.
Nagypirit-Csögle közötti Marcal-réteknél megálltunk kicsit madarászni. A belvízeken és környékükön sok csörgő és tőkés réce, néhány nagy kócsag és bíbic, és bütykös hattyúk tartózkodtak. A vízimadarak között a parton egy öreg réti sas pihent, a környéken kékes rétihéják vadásztak.
Végül ismét a Boba-Kamond részen zártuk a napot. Ezen a területen is visszahúzódott a víz, de az iszaplerakódás elszomorítóan nagy mennyiségben maradt hátra. A kémhatás itt is alig csökkent, az állóvízekben szinte sajnos semmit.
Gergely barátom írása a vörösiszap katasztrófa következményeiről a Madártávlat folyóiratban itt olvasható: http://www.mme.hu/binary_uploads/2_magunkrol/madartavlat/madartavlat_2010_4.pdf
Marcalgergelyi és a szélmezői tájak között is pusztított a gyilkos áradat

A gipsz szürkére festette a vörösiszapot, amely szintén vastagon állt a folyó partján. Benne egy vidracsapa...

Marcalgergelyi-Szergény közötti hídnál lévő gipszkupac és környéke

Vastagon volt a repedező iszap a folyó két partján

Minden adatot feltüntettünk a térképeken is

Külsővat mellett helyenként méteres magasságban volt a fertőzött víz a réteken

A növényzetre rászáradt iszap a széltől és a lábunk nyomán porzott, így majdnem mindenhol porvédő maszkot viseltünk

Elpusztult róka közvetlenül a Marcal gátján

Néha némán figyeltük a halott folyót

Csabi a "Marson". A Boba melletti réten is elég csúnya volt a helyzet

Szöveg nélkül...

Kis időt azért a madarászásra is szakítottunk

A kép előterében mosolygó két "állat" nem a legelő csordához tartozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése